Articole şi predici

Ar trebui crestinii sa sarbatoreasca Craciunul?

Pana acum aproape 30 de ani, obisnuiam sa sarbatoresc Craciunul la fel de mult, sau chiar mai mult decat oricare dintre „neamuri”. Poate ganditi ca e ciudat, din moment ce am fost nascut si crescut intr-o familie de evrei. Dar familia mea a avut in fiecare an, intotdeauna, un pom de Craciun, pentru ca lucrul acesta era foarte popular. Noi aveam ornamente, vasc, cununi de Avent, cadouri si toate celelalte lucruri care tin de sarbatorirea Craciunului.

Vedeti dumneavoastra, poporul evreu sarbatoreste astazi Craciunul nu din cauza nasterii lui Cristos, ci pentru ca este o traditie populara si parte a culturii zilelor noastre. Craciunul este la fel de romanesc precum sarmalele si cozonacul. Si eu am sarbatorit Craciunul timp de aproape 22 de ani din viata, si aceasta pana cand Dumnezeu mi-a deschis ochii sa vad falsitatea acestei sarbatori pagane.

Eu nu sarbatoresc Craciunul acum, si asta nu pentru ca sunt evreu, nu acesta este motivul. Lasati-ma sa va spun adevaratul motiv pentru care eu nu mai celebrez aceasta sarbatoare pagana. 

Craciunul nu este doctrina biblica

In primul rand, Craciunul nu este doctrina biblica. Daca binecuvantatul nostru Domn ar fi vrut ca noi sa sarbatorim nasterea Sa, atunci El ne-ar fi spus cand si cum sa o sarbatorim. Dar Cristos nu a spus niciodata, nimanui sa Ii serbeze nasterea. Ba mai mult, noi stim din Biblie si din istoria Bisericii ca apostolii si biserica primara niciodata nu au sarbatorit nasterea lui Cristos.

De fapt, sunt doar doua relatari despre serbarea zilei de nastere in Biblie, iar ambele sunt legate de cate o crima. Biblia ne spune in Geneza 40:22 ca in timpul uneia din marile petreceri date de Faraon cu ocazia zilei sale de nastere, el il omoara pe mai marele pitarilor. Cealalta relatare a Scripturii despre sarbatorirea unei zile de nastere este cu privire la Irod, care l-a omorat pe Ioan Botezatorul. Eu personal cred ca Dumnezeu a prezentat intentionat aceste doua celebrari ale unor zile de nastere pentru a  ne avertiza si a ne invata, aratandu-ne ca El nu gaseste nici o placere in celebrarea zilei de nastere si a altor aniversari.

Biblia este revelatia completa si finala a lui Dumnezeu catre om, ea ne spune noua tot ceea ce avem nevoie sa stim pentru viata noastra spirituala (vezi 2 Timotei 3:16). Noi nu trebuie sa mergem in afara Bibliei pentru nimic. Cuvantul lui Dumnezeu ne spune cum sa ne inchinam, in ce fel sa daruim bani pentru a sustine lucrarea Domnului, cum sa-i evanghelizam pe cei pierduti, cum sa luam Cina Domnului si orice altceva ce tine de viata crestina. Dar niciodata in Biblie Dumnezeu nu ne spune sa sarbatorim Craciunul! Ne este spus sa ne aducem aminte de moartea Domnului, dar nicaieri nu ni se spune sa sarbatorim nasterea Sa.

Poporul lui Dumnezeu ar trebui sa fie poporul Bibliei. Noi ar trebui sa traim in invatatura sfantului Cuvant al lui Dumnezeu. Deoarece Craciunul nu este niciodata mentionat in Biblie, acesta este un motiv suficient pentru a nu avea nimic de-a face cu el. Dar aceasta nu este totul.   

Cristos nu S-a nascut pe 25 decembrie

Al doilea motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul este acesta: Cristos nu S-a nascut pe 25 decembrie. Observati: „Si a nascut pe Fiul ei cel intai nascut, L-a infasat in scutece, si L-a culcat intr-o iesle, pentru ca in casa de poposire nu era loc pentru ei. In tinutul acela erau niste pastori, care stateau afara in camp, si faceau de straja noaptea imprejurul turmei lor… Dupa ce au plecat ingerii de la ei, ca sa se intoarca in cer, pastorii au zis unii catre altii: ,Haidem sa mergem pana la Betleem, si sa vedem ce ni s-a spus si ce ne-a facut de cunoscut Domnul’” (Luca 2:7, 8, 15).

Nu scapati aceasta idee: Pastorii „STATEAU AFARA IN CAMP” si aveau grija de turma lor in noaptea in care Domnul Isus S-a nascut. In vreme ce pastorii vegheau oile, mesajul despre nasterea lui Isus a ajuns la ei.

Este un fapt bine cunoscut ca luna decembrie cade in mijlocul sezonului ploios in Palestina, iar oile sunt tinute in staul in aceasta perioada a anului. Intotdeauna pastorii isi tineau turmele in tarcuri din octombrie pana in aprilie. Ei isi aduceau oile de la munte si de la campie nu mai tarziu de 15 octombrie, pentru a le proteja de sezonul rece si ploios care incepe din aceasta data. Astfel, nasterea lui Cristos nu a putut avea loc la sfarsitul lui decembrie.

Luca 2:1, 3 ne spune ca in vremea nasterii Domnului Isus a fost dat un decret „…sa se inscrie toata lumea… Toti se duceau sa se inscrie, fiecare in cetatea lui.” Aceasta inscriere nu putea avea loc pe timpul iernii. Cezar Augustus, imparatul Romei, cu certitudine nu ar fi chemat populatia la asa ceva in mijlocul iernii. Calatoriile in aceasta perioada a anului erau extrem de dificile, asa ca ar fi fost imposibil pentru toti sa implineasca decretul care le-a fost dat atunci. Domnul Insusi are o marturie in legatura cu rigorile unei calatorii pe timpul iernii. El le spune oamenilor sa se roage ca fuga lor de la sfarsit sa nu fie iarna (vezi Matei 24:20).

Nimeni nu stie cu exactitate ziua in care S-a nascut Isus, dar dupa toate probabilitatile, El S-a nascut in prima jumatate a lunii octombrie.  Noi putem fi aproape siguri de aceasta pentru ca lucrarea Sa pe pamant a durat trei ani si jumatate, iar El a fost crucificat in ziua a paisprezecea a lunii Nisan, care corespunde cu luna aprilie in zilele noastre (vezi Ioan 19:31 si Levitic 23:5). Daca ne intoarcem inapoi trei ani si jumatate in momentul in care Isus avea 30 de ani – atunci cand El Si-a inceput lucrarea Sa publica – ajungem la luna octombrie. Aceasta a fost probabil luna in care binecuvantatul nostru Domn a venit pe lume.

Oricum, sa ne amintim ca nu data in care S-a nascut Isus este importanta. Lucrul cu adevarat important este ca El S-a nascut si apoi a murit pentru pacatele noastre. Noi nu ne inchinam unui copil neajutorat culcat intr-o iesle, ci noi ne inchinam lui Cristos cel inviat si proslavit care are toata puterea in cer si pe pamant (vezi Matei 28:18).

Originea Craciunului

Unde crezi tu ca isi are originea Craciunul? Cu siguranta ca nu in Dumnezeu! Craciunul a inceput cu cei ce se inchinau soarelui, inca din timpul lui Nimrod, omul care a supravegheat construirea turnului Babel. Acesta este un alt motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul.

Cu mii de ani inainte de nasterea lui Isus, paganii din toate tarile sarbatoreau pe 25 decembrie ziua de nastere a unui zeu numit zeul soare. Semiramis, vaduva lui Nimrod, a fost mama sa. Ea pretindea ca este imparateasa cerului. Ea a avut un fiu care se presupune ca s-a  nascut pe 25 decembrie; numele sau era Tamuz.

Potrivit tuturor religiilor pagane din acel timp, Tamuz a avut parte de o nastere miraculoasa; de-a lungul secolelor, ea a fost celebrata cu petreceri, sarbatori salbatice si orgii de betie. Sarbatoarea pagana a zilei de nastere a lui Tamuz se desfasura chiar dupa exemplul pe care el l-a dat. El a fost cel mai mare iubitor de femei, de bauturi tari, de glume murdare, si de alte distractii senzuale. Se spune ca el iubea pe toata lumea si toata lumea il iubea pe el. Iar 25 decembrie era ziua cand toate religiile pagane sarbatoreau ziua de nastere a lui Tamuz, zeul soare.

Toate aceste lucruri sunt expuse clar in marea carte a lui Alexander Hislop „The Two Babylons”.1  Orice enciclopedie serioasa va dovedi aceste lucruri.

Unii vor spune: „Ce putem face daca ne-am nascut intr-o lume pagana? Ce putem face daca am fost indoctrinati si am crescut cu obiceiuri si doctrine pagane?” O, da, putem face ceva! Cristos a spus: „Veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi.” Deci, exista doar un singur lucru drept pe care tu trebuie sa il faci cu privire la aceste obiceiuri pagane, si anume, sa le respingi si sa nu ai nimic de a face cu ele. Nasterea lui Cristos dintr-o fecioara este un eveniment binecuvantat, dar sarbatorirea Craciunului este un lucru rau si pagan.

Este simplu de vazut caci Craciunul este o sarbatoare pagana care a aparut in paganul Babilon, nu-i asa? Fie ca noi, credinciosii nascuti din nou, sa nu avem nimic de-a face cu aceasta.

Craciunul – o sarbatoare catolica

Un alt motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul este acesta: Craciunul este o sarbatoare catolica. De ce ar trebui eu sa fur Craciunul de la catolici? Ei il au de la pagani, iar eu ii las bucuros sa il pastreze.

Remarcati ce a avut de spus Enciclopedia Americana despre Craciun si catolicism: „Craciunul, potrivit mai multor surse, nu a fost sarbatorit in primele secole ale bisericii crestine, deoarece crestinii obisnuiau sa sarbatoreasca moartea unei persoane remarcabile, mai degraba decat nasterea sa. O sarbatoare a fost stabilita in memoria Salvatorului in secolul IV. In secolul V, Biserica Romano-Catolica a ordonat sa fie sarbatorita pentru totdeauna in ziua vechii sarbatori romane date in cinstea nasterii lui Sol.” Crengutele si alte plante, vascul, butucul de Craciun, bauturile speciale pentru aceasta ocazie, toate acestea sunt precrestine. Pomul de Craciun s-a gasit chiar si la romani. In Marea Britanie a fost adus din Germania.

Enciclopedia Britannica are de spus urmatoarele despre Craciun: „Craciunul nu a fost printre primele sarbatori ale Bisericii.”

...

Craciunul, dati-mi voie sa ma repet, este o sarbatoare romano-catolica. Noi o avem de la catolici, iar ei o au de la pagani. Pe 25 decembrie, paganii din Imperiul Roman sarbatoreau nasterea zeului soare. Dupa ce imparatul roman Constantin a castigat batalia de la podul Milvian, el i-a obligat pe paganii din imperiu sa se boteze in biserica crestina. Astfel, toti acesti pagani botezati i-au depasit cu mult la numar pe adevaratii crestini.

Deoarece biserica se inchina Domnului Isus ca Fiu al lui Dumnezeu, cand 25 decembrie se apropia si paganii voiau sa se inchine lui Tamuz, zeul soare, Constantin a stiut ca trebuie sa faca ceva. El a vrut ca biserica sa combine inchinarea la Tamuz cu nasterea lui Cristos, asa ca a fost instituita o mesa speciala, ca sa fie toata lumea fericita. Toata aceasta inchinare pagana a fost adusa in biserica crestina si a fost numita „Christes-masse”.2

 ...

Lumea si Craciunul

Aceasta imi ofera urmatorul motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul. Acesta este din lume, iar noua ne este poruncit: „Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in el” (1 Ioan 2:15).

Simplul fapt ca lumea, care il uraste pe Cristos si sangele Sau care rascumpara din pacat, face mai multa zarva in jurul Craciunului decat in jurul oricarei altei sarbatori, imi dovedeste mie ca sarbatoarea Craciunului nu este de la Dumnezeu. Daca 25 decembrie este intr-adevar ziua de nastere a binecuvantatului Fiu al lui Dumnezeu, lumea nu ar avea nimic de-a face cu aceasta.

Mai mult decat atat, nici nu trebuie sa fi crestin pentru a sarbatori Craciunul. Chiar si in tarile necrestine, atee, oamenii sarbatoresc Craciunul.

Oameni din toata lumea, dintre care marea majoritate nu au nici macar idee despre Biblie sau despre Isus Cristos, sunt captivati de sarbatoarea Craciunului. A lua Craciunul de la lume ar fi mai greu decat a lua o bomboana de la un copil.

In Luca 16:15 Cristos face o remarcabila afirmatie: „...pentru ca ce este inaltat intre oameni, este o uraciune inaintea lui Dumnezeu.”Deci, Domnul spune ca tot ce inalta oamenii este urat inaintea lui Dumnezeu. Nu considera oare oamenii Craciunul mai presus decat orice altceva? Oare nu ne spune aceasta caci Craciunul nu este de la Dumnezeu ?

Sa spunem lucrurilor pe nume, lumea este casatorita cu idolul Craciunului. De fapt, mai multi oameni se imbata la Craciun decat in oricare alta perioada a anului. Sunt mai multe petreceri mari si mai multe cheltuieli egoiste decat in orice alt anotimp. Nu dovedeste acest lucru caci Craciunul nu este din Dumnezeu?

Lumea iubeste Craciunul, dar il uraste pe Cristos.

Traditie nescripturala 

Un alt motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul este fiindca acesta e plin cu traditii nescripturale. Schimbul de cadouri, pomul de Craciun, cantatul de colinzi si Mos Craciun, toate acestea au origini pagane. Acestea au patruns in biserica in timpul secolului IV sau ulterior.

Sunt multe traditii nescripturale care au denaturat povestirea nasterii minunatului nostru Salvator. De exemplu, multi oameni cred ca magii din Rasarit si pastorii au fost impreuna la Betleem in timpul in care Domnul s-a nascut. Dar nimic nu poate fi mai departe de adevar. Pastorii au venit la Betleem sa-L vada pe Isus la nasterea Sa. Magii au venit in Nazaret sa Il vada pe Isus, cand El avea aproape doi ani (vezi Matei 2:16).

Ba mai mult, Biblia nu ne spune nimic despre trei magi, nici ca acesti trei magi ar fi fost regi. De fapt Biblia nu ne da nici un numar ci spune pur si simplu ca erau niste magi.

Poate cea mai rea parte a Craciunului este ca mii de parinti isi vor invata copii minciuna cu Mos Craciun. Copiilor li se spune ca Mos Craciun locuieste la Polul Nord si, o data pe an, in fiecare an, el isi umple sania cu jucarii pentru baietii si fetitele care au fost cuminti de-a lungul intregului an. Daca ei au fost buni, el ii va recompensa dandu-le jucarii in ajunul Craciunului; iar daca au fost rai, el nu va trece pe la ei.

Nu e de mirare ca de multe ori cand copii cresc si invata adevarul, ei se intreaba daca nu cumva si Cristos este tot un mit.

Biblia spune in Coloseni 3:9 „Nu va mintiti unii pe altii...” La fel ne este poruncit in Efeseni 4:25 „De aceea, lasati-va de minciuna: ,Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui sau adevarul...’”

Acum, eu stiu ca unele mame iubitoare vor spune: „Nu credeti ca ar trebui sa daruim copiilor nostri momente placute? Ei oricum nu inteleg tot paganismul din spatele Craciunului.”

Dar, da-mi voie sa te intreb, mama. Este necesar sa taram numele binecuvantatului nostru Domn spre cel mai de jos nivel al satisfacerii si betiei firii pentru a oferi copiilor niste momente placute? De o mie de ori, nu! Haideti sa-i invatam pe copiii nostri adevarul despre Craciun. Cuvantul lui Dumnezeu ne spune ca ar trebui sa ne crestem copiii in mustrarea si invatatura Domnului (vezi Efeseni 6:4). De ce ar trebui noi sa dezonoram numele lui Cristos intr-un asemenea mod, sub pretextul oferirii unor clipe placute copiilor nostri? Mai sunt 364 de alte zile pe durata unui an in care noi am putea face cadouri copiilor nostri.

Petreceri si schimburi de cadouri

Fara indoiala, cea mai importanta parte a Craciunului este pentru cei mai multi oameni cumparatul si schimbul de cadouri. Eu nu sarbatoresc Craciunul pentru ca schimbul cadourilor nu are nimic de-a face cu nasterea lui Cristos.

Probabil unii dintre voi se intreaba: „Dar magii, nu au oferit daruri lui Isus?” Ba da, ei cu siguranta au facut acest lucru, dar ei nu si-au dat daruri unul altuia. Iar darurile lor nu au fost daruri pentru ziua nasterii, pentru ca magii nu au venit sa-L vada pe Isus decat cand El avea aproape doi ani (vezi Matei 2:16). Pastorii au venit si L-au vizitat pe Isus la nasterea Sa, dar magii au venit sa-L vada cu aproape doi ani mai tarziu.

Ati stiut ca obiceiul de a da cadouri unui rege era un obicei comun in Orientul Indepartat? Acesta este motivul pentru care magii I-au adus daruri lui Isus – pentru ca El s-a nascut ca sa fie Regele Evreilor. Dar acelea nu erau daruri pentru ziua de nastere. Asa ca nu exista nici o legatura intre Craciun si nasterea lui Cristos, in aceasta privinta.

Un ultim cuvant inainte de a parasi acest subiect al schimbului de cadouri. Permiteti-mi sa va arat caci chiar si aceasta este o parte a programului anticristic a lui Satan. Cea mai mare celebrare a Craciunului va avea loc in teribilele zile ale necazului cel mare. In timpul domniei lui Anticrist, tot iadul va fi dezlegat. Cei doi martori ai lui Dumnezeu pe care El Ii va trimite la oamenii de pe pamant vor fi omorati dupa ce El Isi va incheia lucrarea cu ei. Puteti ghici cine ii va omori? Anticristul va fi cel care va face acest lucru.  Ascultati Cuvantul Domnului: „Cand isi vor ispravi marturisirea lor, fiara care se ridica din Adanc, va face razboi cu ei, ii va birui si-i va omori” (Apocalipsa 11:7).

Sub domnia lui Anticrist va avea loc ultima si cea mai mare sarbatoare a Craciunului. Ca si rezultat al mortii celor doi profeti ai lui Dumnezeu, lumea va fi asa de incantata si vesela incat ei isi vor da daruri unul altuia. Auziti ce spune Biblia: „Si oameni din orice norod, din orice semintie, de orice limba si de orice neam, vor sta trei zile si jumatate, si vor privi trupurile lor moarte, si nu vor da voie ca trupurile lor moarte sa fie puse in mormant. Si locuitorii de pe pamant se vor bucura si se vor veseli de ei; si isi vor trimite daruri unii altora, pentru ca acesti doi prooroci chinuisera pe locuitorii pamantului” (Apocalipsa 11:9, 10).

De ce dovada in plus mai avem nevoie pentru a realiza caci Craciunul nu este de la Dumnezeu? Cu adevarat, poporul Domnului nu ar trebui sa celebreze Craciunul. El este anti-Dumnezeu, anti-Cristos, satanic si nescriptural. Chemarea lui Dumnezeu este „Iesiti din mijlocul lor, si despartiti-va de ei, zice Domnul; nu va atingeti de ce este necurat...” (2 Corinteni 6:17). Dumnezeu porunceste poporului Sau: „... si nu luati deloc parte la lucrarile neroditoare ale intunericului, ba inca mai degraba osanditi-le” (Efeseni 5:11).

Craciunul condamnat de Puritani

Istoria pagana a Craciunului a fost bine cunoscuta de-a lungul veacurilor. De fapt, odata, sarbatorirea acestui obicei pagan a fost interzisa prin lege in Anglia. In 1644 Parlamentul a declarat Craciunul ca fiind ilegal si in consecinta a fost abolit. Puritanii englezi priveau sarbatoarea Craciunului ca fiind lucrarea Satanei.

Odata, in istoria timpurie a Americii, sarbatorirea Craciunului a fost scoasa in afara legii.  Legea a fost adoptata de curtea suprema a coloniei Massachusetts in anul 1650, lege care hotara ca toti cei ce sarbatoreau Craciunul sa fie pedepsiti. In aceasta lege se spunea: „Cine vreodata va fi gasit sarbatorind vreo astfel de zi precum Craciunul, sau sub orice alta forma... va fi supus unei amenzi de 5 silingi.” Preambulul legii explica scopul ei, acela de „a preveni dezordinile... [provenite din] celebrarea unor astfel de sarbatori tinute in mod superstitios in alte tari, spre marea dezonorare a lui Dumnezeu, si pentru ofensa adusa altora.” Dupa ce pelerinii de pe vasul Mayflower au debarcat in 1620, in primul 25 decembrie ei au muncit si au taiat copaci, „...pentru a evita orice frivolitate in ziua uneori numita Craciun.”

Impotrivirea fata de sarbatorirea Craciunului a continuat si imediat dupa a doua jumatate a secolului XIX. Un articol din editia 26 decembrie 1885 a ziarului The New York Daily Times afirma „Bisericile prezbiterienilor, baptistilor si metodistilor nu au fost deschise pe 25 decembrie, exceptand cateva scoli misionare, care au sarbatorit. Ei nu accepta aceasta zi ca fiind una sfanta, dar bisericile anglicane, catolice precum si cele germane au fost toate deschise. In interior, ele au fost impodobite cu brazi.”

Puritanii au stiut adevarul despre Craciun si l-au privit ca pe o sarbatoare pagana. Ar fi bine daca toti credinciosii ar urma exemplul lor.

Dar pomul de Craciun?

Un alt motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul este ca Biblia condamna pomul de Craciun. Observati: „Asa vorbeste Domnul: ,Nu invatati calea Neamurilor si nu va temeti de semnele cerurilor, pentru ca Neamurile se tem de ele.  Caci obiceiurile popoarelor sunt desarte.  Ei taie un lemn din padure, mainile mesterilor il lucreaza cu securea; il impodobesc cu argint si cu aur, il intaresc cu cuie si cu ciocane, ca sa nu se clatine ... Toti laolalta sunt prosti si fara minte; stiinta idolilor nu este decat desertaciune, e lemn!’” (Ieremia 10:2-4, 8).3

Aici avem o descriere perfecta a pomului de Craciun, numit de Dumnezeu „calea natiunilor”. Noua ne este poruncit sa nu invatam aceasta cale si nici sa nu mergem pe ea! Pomul de Craciun este de asemenea prezentat in acest pasaj ca fiind un idol. Versetul 5 ne spune ca acesti pomi nu pot vorbi, nu pot umbla, ci trebuie sa fie transportati. Unii oameni interpreteaza gresit aceasta, astfel incat ei ajung la concluzia ca nu este nimic rau in a avea un pom de Craciun; dar in nici un caz Scriptura nu incearca sa ne spuna asa ceva. Mai degraba, profetul Ieremia ne spune ca aceasta este desertaciune si prostie, el spune: „Nu invatati calea natiunilor...”

Unii oameni ar sta treji toata noaptea pentru a lucra la un pom batran si mort. Ei il cioplesc, apoi pentru putina vreme stau si admira lucrarea mainilor lor. Multi dintre ei vor sta treji toata noaptea si se vor uita la acest batran pom de Craciun.

Eu sper ca unii dintre predicatorii vostri se vor trezi in mijlocul noptii si vor arunca acest batran pom afara din casele voastre si afara din biserica voastra, direct in capul lui Satan.  Imi dau seama ca unii dintre voi vor scrasni din dinti si ma vor numi „ingust”. Bine,  puteti sa ma numiti cum doriti, dar eu doar va dau Cuvantul lui Dumnezeu.

Stiati caci „copacul verde” este mentionat de 14 ori in Biblie, si de fiecare data este asociat idolatriei?4 Nu exista nici un loc in Biblie unde Dumnezeu sa vorbeasca de bine despre folosirea unui „copac verde” in legatura cu adevarata inchinare.

Poate te intrebi de ce oamenii au un pom de Craciun pe tot parcursul sarbatorii. Poti cauta in Biblie mult si bine, dar nu vei gasi acolo nici un motiv pentru asa ceva. Prima impodobire a unui „copac verde” a fost facuta de paganii greci in inchinarea lor la zeul Adonia, care dupa ce a fost ucis, chipurile, ar fi fost adus inapoi la viata de sarpele Aessulapius.  La fiecare Craciun o multime de oameni fac rost de un brad si il vor impodobi cu sclipici, lumini si beteala, nerealizand ca ei de fapt urmeaza traditia pagana in onoarea unor dumnezei falsi.                                                                                                                                                       

Fara indoiala ca exista multi crestini sinceri, care cred ca Il onoreaza pe Cristos avand pom de Craciun, pe cand in realitate Il dezonoreaza, implicandu-se intr-o sarbatoare pagana pe care Dumnezeu o uraste.

In vreme ce citesti aceste randuri, poate vei spune: „Am pomul meu de Craciun, dar eu nu ma inchin lui, asa ca, in consecinta, nu vad nimic rau in a-l avea.” Lasa-ma sa-ti amintesc ca oricum nu tu determini ce este corect si ce e gresit. Dumnezeu este cel ce hotaraste ce e corect si ce e gresit. Daca pomul de Craciun nu este un idol pentru tine, de ce te impotrivesti asa cand trebuie sa renunti la el? Ce faci tu acolo jos, in genunchi, cand pui cadourile sub el?

CONCLUZIE

As vrea sa reaccentuez: eu nu stiu nici un singur lucru legat de Craciun care sa fie biblic. Tu trebuie sa mergi in afara Bibliei pentru a invata despre pomul de Craciun, Mos Craciun, cununa de Avent, vascul, butucul de Craciun si toate celelalte lucruri care sunt in sarbatoarea Craciunului. Haideti sa fim cinstiti inaintea lui Dumnezeu si sa admitem ca aceasta este o sarbatoare pagana si o inselatorie a diavolului.   

Oricine  care gandeste  cat de putin ar trebui sa fie capabil sa vada caci Craciunul nu  este bun decat pentru un lucru – sa aduca bani magazinelor si oamenilor de afaceri. Craciunul nu este in Biblie. Sarbatorirea zilelor este un semn de slabiciune, de pruncie si llipsa de crestere spirituala. Pentru membrii trupului lui Cristos nu exista zile sfinte si speciale. Domnul vrea ca noi sa Il slujim pe El in toate cele 365 de zile ale anului.

Noi nu ne inchinam unui Cristos mort, si nici unui copil neajutorat culcat intr-o iesle, ci noi ne inchinam Cristosului real, viu, care traieste pe tot parcursul anului.

Cateodata unii oameni bine intentionati vor face urmatoarea afirmatie: „Haideti sa-L aducem pe Cristos inapoi in Craciun!” Asta suna foarte bine la suprafata, dar, dragii mei, cum putem noi sa-L aducem inapoi pe Cristos in ceva in care El nu a fost niciodata?

Charles Haddon Spurgeon, faimosul predicator englez al secolului XIX, spunea: „Noi nu avem superstitii cu privire la timpuri si vremuri. Bineinteles, noi nu credem in actuala sarbatoare bisericeasca numit Craciun... noi nu gasim nici un cuvant scriptural pentru  sarbatorirea vreunei zile, ca zi de nastere a Mantuitorului; asa ca, in consecinta, aceasta sarbatoare este o superstitie, pentru ca nu are autoritate divina... probabil ca „zilele sfinte” au fost aranjate astfel incat sa se potriveasca cu sarbatorile pagane... ce absurd sa gandesti ca am putea sa celebram in spiritul lumii, impreuna cu clovnul Jack Frost,4 cu un Mos Craciun inselator si lumesc, impreuna cu un program de adevar sacru amestecat cu distractie, inselatorie si fictiune.”5 In timp ce lumea sarbatoreste Craciunul,  cu schimbul lui de cadouri si petreceri salbatice, care ar trebui sa fie atitudinea noastra? Cuvantul lui Dumnezeu ne spune limpede ca noi nu ar trebui sa avem nimic de-a face cu aceasta sarbatoare pagana. Sa nu asociem nasterea sfantului Fiu al Lui Dumnezeu cu traditiile pagane ale oamenilor. Sa ascultam cu bagare de seama porunca lui Dumnezeu „... despartiti-va de ei, zice Domnul...” (2 Cor. 6:17). 

___________________________________________________________________________

Cele doua Babiloane - n. tr.
2 Mesa lui Cristos, Christmass, in engleza - n. tr.
Traducerea Trinitarian Bible Society, 2002
Noi am gasit in Biblia engleza 13 referiri la „copacul verde”, din care doar 10 cu referire la idolatrie; in Biblia Cornilescu gasim „copacul verde” mentionat de 9 ori in asociere cu idolatria - n. ed.
4 Clovnul sarbatorii, al sezonului, in context britanic - n. tr.
5 „Metropolitan Pulpit Series,” Pilgrim Publication: Pasadena, Texas, 1871, p. 1026
___________________________________________________________________________
 
Material preluat din sursele libere ale internetului. Originalul il gasiti aici