Lecția 5. Trăind regula de aur

„Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel.” (Matei 7:12).

„Regula de aur este principiul adevăratei politeți și cea mai fidelă ilustrare a ei se observă în viața și caracterul lui Isus.” – Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 135 (cap. 6: Nu judecând, ci lucrând).

Recomandare pentru studiu: Mărturii, vol. 2, p. 133–136 (cap. Iubirea adevărată). 

Duminică 23 aprilie
1. DEFININD REGULA DE AUR

a. Ce este „regula de aur”? Matei 7:12.

Matei 7:12 Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Prorocii..

„Iudeii se preocupau cu privire la ceea ce ei ar trebui să primească; povara neliniștii lor era să își asigure ceea ce se gândeau ei că li se cuvine în ce privește puterea, respectul și slujirea. Dar Hristos învață că îngrijorarea noastră nu ar trebui să fie: „Cât de mult să primim?” ci, „Cât de mult putem da?”. Standardul obligațiilor noastre față de alții se găsește în ceea ce considerăm noi înșine că ar fi obligația lor față de noi. În relațiile voastre cu alții, puneți-vă în locul lor. Pătrundeți sentimentele lor, dificultățile lor, dezamăgirile lor, bucuriile lor și necazurile lor. Identificați-vă cu ei și apoi faceți-le așa cum, dacă ar fi să schimbați locul cu ei, ați dori ca ei să vă trateze. Aceasta este adevărata regulă a onestității.” – Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 134 (cap. 6: Nu judecând, ci lucrând).

b. Care este fundamentul regulii de aur? Matei 22:37–39.

Matei 22:37–39 Isus i-a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau."
38. Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca.
39. Iar a doua, asemenea ei, este: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.".

„Trebuie să exemplificaţi în viața voastră ce înseamnă să iubești pe Dumnezeu cu toată inima ta și pe aproapele tău ca pe tine însuți. Legați de Dumnezeu cu înțelepciune și dragoste, veți demonstra lumii faptul că nu trăiți pentru această lume, ci pentru cea care nu este trecătoare, ci veșnică.” – That I May Know Him, p. 90. Lecţii biblice pentru Şcoala de Sabat, aprilie - iunie 2017 27 Darul Sabatului Întâi pentru misiunile mondiale 

Luni 24 aprilie
2. PURTÂND DE GRIJĂ CELOR DEFAVORIZAȚI

a. Faţă de cine suntem datori prin privilegiul de a da solia Evangheliei atât prin învățătură, cât și prin exemplu? Romani 1:14, 15.

Romani 1:14, 15 Eu sunt dator si grecilor si barbarilor, si celor invatati si celor neinvatati.
15. Astfel, in ce ma priveste pe mine, am o vie dorinta sa va vestesc Evanghelia voua, celor din Roma..

„Oricine care a fost făcut un ispravnic al bogățiilor harului lui Dumnezeu este chemat să le împartă sufletelor în neștiință și întuneric, la fel cum, dacă ar fi în locul lor, și-ar dori ca ei să le împartă cu el… Cu tot ceea ce ați cunoscut despre dragostea lui Dumnezeu, cu tot ce ați primit din bogatele daruri ale harului Său de sus, sunteți datori față de cel mai întunecat și degradat suflet de pe Pământ, ca să împărtășiți aceste daruri cu acel suflet. ” – Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 135 (cap. 6: Nu judecând, ci lucrând).

b. Față de cine altcineva trebuie să avem o grijă specială în această viață? Iacov 1:27; Iov 29:15, 16.

Iacov 1:27 Religia curata si neintinata, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor si sa ne pazim neintinati de lume. 

Iov 29:15, 16. Orbului ii eram ochi, si schiopului picior.
16. Celor nenorociti le eram tata si cercetam pricina celui necunoscut.

„Orice ați deține mai mult decât semenii voștri vă face să fiți datori, în acel grad, față de toți cei care sunt mai puțin favorizați. Dacă avem bogăție sau chiar confortul vieții, atunci suntem sub cea mai solemnă obligație de a avea grijă de bolnavul suferind, de văduvă și de orfan, exact așa cum ne-am dori ca ei să aibă grijă de noi dacă s-ar inversa situaţia noastră cu a lor.” – Ibid., p. 136. „Prin dragostea și slujirea noastră pentru copiii în nevoie [ai lui Hristos] dăm dovadă despre autenticitatea dragostei noastre pentru El.” – Pe urmele Marelui Medic, p. 205 (cap. Săracii lipsiți de ajutor).

c. De ce nu a fost Isus acceptat de mulți oameni, când locuia pe Pământ? Isaia 53:2. Ce putem învăța din acest raport biblic, atunci când încercăm să-i ajutăm pe alții? 

Isaia 53:2.Dispretuit si parasit de oameni, Om al durerii si obisnuit cu suferinta, era asa de dispretuit, ca iti intorceai fata de la El, si noi nu L-am bagat in seama.

„În loc de a căuta să devenim noi înșine favoriți sau să lingușim pe cineva care poate fi extrem de băgat în seamă, vedeți dacă nu este vreun copil sărac, care nu este favorizat, căruia nu i se arată nicio amabilitate deosebită și faceți din acesta preocuparea atenției voastre neegoiste. Acei care sunt în mod special atrăgători nu vor fi în lipsă de prieteni; în timp ce acei care sunt mai puțin plăcuți la înfățișare, care sunt timizi și cu care este greu să te familiarizezi, pot avea trăsături de caracter alese și sunt cumpărați cu sângele lui Hristos.” – Înalta noastră chemare, p. 259 (10 septembrie).

 

Marți 25 aprilie
3. ÎMPLININD PRINCIPIILE LEGII

a. Cum a trăit Isus principiile legii? Fapte 10:38.

Fapte 10:38. cum Dumnezeu a uns cu Duhul Sfant si cu putere pe Isus din Nazaret, care umbla din loc in loc, facea bine si vindeca pe toti cei ce erau apasati de diavolul; caci Dumnezeu era cu El.

„Oh, ce raze de blândețe și frumusețe au strălucit în viaţa de zi cu zi a Mântuitorului nostru! Ce dulceață se revărsa chiar din prezența Sa! Același spirit va fi descoperit în copiii Săi. Acei cu care locuieşte Hristos vor fi înconjurați de o atmosferă divină. Hainele lor albe de puritate vor fi înmiresmate de parfum din grădina Domnului. Fețele lor vor reflecta lumina de la El, luminând cărarea pentru picioarele care se poticnesc și sunt obosite.” – Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 135 (cap. 6: Nu judecând, ci lucrând).

b. Ce este necesar pentru noi ca să-L urmăm pe Hristos în dragoste față de Dumnezeu și față de semenul nostru? Luca 9:23; Galateni 2:20.

Luca 9:23 Apoi a zis tuturor: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa Ma urmeze.

Galateni 2:20 Am fost rastignit impreuna cu Hristos, si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata, pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit si S-a dat pe Sine insusi pentru mine.

„Omului i se cere să-L iubească pe Dumnezeu în mod suprem, cu toată puterea, mintea și tăria sa și pe aproapele său ca pe el însuși. El nu poate face aceasta posibil dacă nu se leapădă de el însuși. A te lepă- da de eu înseamnă a controla spiritul, când pasiunea se luptă pentru supremație; a rezista ispitei de a critica și a rosti cuvinte căutătoare de greșeli; a avea răbdare cu copilul care este leneș și al cărui comportament este supărător și dificil; a sta la postul datoriei chiar dacă ceilalți cad; a ridica responsabilitățile ori de câte ori și oriunde datoria o cere, nu pentru a câștiga aplauze, nu din diplomație, ci de dragul Stăpânului, care a dat fiecăruia dintre urmașii Săi o lucrare care trebuie făcută cu loialitate neșovăielnică. A renunța la sine înseamnă a face bine atunci când înclinația ne-ar conduce să slujim și să ne plăcem nouă înșine. Înseamnă să lucrăm cu răbdare și cu voioșie pentru binele altora, chiar dacă eforturile noastre poate nu par apreciate.” – In Heavenly Places, p. 223.

c. Cum ne dă Isus posibilitatea să-I urmăm exemplul? Tit 2:14.

 Tit 2:14 El S-a dat pe Sine insusi pentru noi, ca sa ne rascumpere din orice faradelege si sa-Si curete un norod care sa fie al Lui, plin de ravna pentru fapte bune.

„Acceptarea noastră din partea lui Dumnezeu este sigură numai prin Fiul Său iubit, și faptele bune sunt doar un rezultat al lucrării dragostei Sale iertătoare de păcat. Ele nu ne aduc nicio onoare și nu avem nimic care să ne aducă împăcarea datorită faptelor noastre bune prin care putem pretinde o contribuție la salvarea sufletelor noastre. Mântuirea este darul gratuit al lui Dumnezeu pentru cel care crede, oferit lui doar de dragul lui Hristos.” – Comentarii biblice AZS [Comentarii E. G. White], vol. 5, p. 1122.

 

 Miercuri 26 aprilie
4. IUBIND PE CEL ANTIPATIC

a. Cum putem depăși standardele de bunătate ale lumii? Matei 5:44–47.

Matei 5:44–47 Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc,
45. ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.
46. Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati? Nu fac asa si vamesii?
47. Si daca imbratisati cu dragoste numai pe fratii vostri, ce lucru neobisnuit faceti? Oare paganii nu fac la fel?

„El, [Hristos] ar dori ca noi să iubim pe cei ce ne asupresc și ne fac răul. Nu trebuie să exprimăm prin cuvinte sau acțiuni spiritul pe care ei îl manifestă, ci să valorificăm fiecare ocazie pentru a le face bine.” – The Upward Look, p. 220.
„El, Care a dat pe munte învățătura: „Iubiți pe vrăjmașii voștri,” a exemplificat El Însuși principiul: „nu întoarceți rău pentru rău, nici ocară pentru ocară; ci dimpotrivă, binecuvântați” (Matei 5:44; 1 Petru 3:9).” – Hristos, Lumina lumii, p. 265 (cap. 27: „Poți să mă curățești”).

b. Cum putem trăi noi, în mod practic, la standardul de dragoste al lui Hristos? Proverbele 20:22; 24:29, 17; 25:21, 22.

Proverbele 20:22 Nu zice: "Ii voi intoarce eu raul!" Nadajduieste in Domnul, si El te va ajuta. -

Proverbele 24:29, 17 Nu zice: "Cum mi-a facut el asa am sa-i fac si eu, ii voi rasplati dupa faptele lui!" -
17. Nu te bucura de caderea vrajmasului tau si sa nu ti se inveseleasca inima cand se poticneste el, 

Proverbele 25:21, 22 Daca este flamand vrajmasul tau, da-i paine sa manance, daca-i este sete, da-i apa sa bea.
22. Caci, facand asa, aduni carbuni aprinsi pe capul lui, si Domnul iti va rasplati. -

„Mântuitorul nostru Și-a părăsit căminul Său din cer pentru a aduce pâinea vieții dușmanilor Săi. Prin calomnia și persecuția care au fost adunate asupra Lui de la leagăn la mormânt, ei L-au determinat să exprime doar dragostea iertătoare. Prin profetul Isaia, El spune: „Mi-am dat spatele înaintea celor ce Mă loveau și obrajii înaintea celor ce-Mi smulgeau barba; nu Mi-am ascuns fața de ocări și de scuipări.” „Când a fost chinuit și asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie și ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.” (Isaia 50:6; 53:7). Și de la crucea Calvarului coboară, prin veacuri, rugăciunea Sa pentru ucigașii Săi și solia de speranță pentru tâlharul muribund.” – Cugetări de pe Muntele Fericirilor, p. 71 (cap. 3: Spiritualitatea Legii).

c. Ce se întâmplă celor care dăruiesc altora? Matei 7:2 (a doua parte); Luca 6:38.

Matei 7:2 (a doua parte) ...si cu ce masura masurati vi se va masura.

Luca 6:38 Dati, si vi se va da; ba inca, vi se va turna in san o masura buna, indesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra. Caci cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura."

„Tot ceea ce dăruim vom primi înapoi. Binecuvântările pământești pe care le împărțim cu alții pot fi, și adesea sunt, răsplătite cu aceeași monedă. Ceea ce dăruim, se întoarce la noi, la vreme de nevoie, într-o măsură împătrită, după moneda regală. Dar, pe lângă aceasta, toate darurile sunt răsplătite, chiar în această viață, prin revărsarea deplină a dragostei Sale, care este suma întregii slave cerești și a comorilor ei.” – Ibid., p. 136 (cap. 6: Nu judecând, ci lucrând). 

 

Joi 27 aprilie
5. SLUJIRE NEEGOISTĂ

a. Ce atitudine este necesară pentru a urma exemplul lui Isus de slujire neegoistă? Filipeni 2:4.

Filipeni 2:4 Fiecare din voi sa se uite nu la foloasele lui, ci si la foloasele altora.

„Inima în care este cultivată dragostea lui Hristos, va poseda acea dragoste de frați care nu caută folosul său.” – Patriarhi și profeți, p. 133 (cap. 12: Avraam în Canaan).

„Pavel a fost dornic în mod profund ca umilința lui Hristos să poată fi văzută și observată. El a fost încredințat că dacă oamenii puteau fi conduși să ia în considerare sacrificiul uimitor făcut de Maiestatea cerului, egoismul ar fi fost alungat din inimile lor.” – Pe urmele Marelui Medic, p. 501, (cap. Dezvoltarea personală și slujirea).

„Oricine care acceptă pe Hristos ca Mântuitor personal va tânji după privilegiul slujirii lui Dumnezeu. Contemplând ceea ce cerul a fă- cut pentru el, inima lui este mișcată de dragoste infinită și recunoștință plină de venerație. El este dornic să arate dragostea sa pentru Hristos și pentru cei pe care i-a luat în stăpânire prin răscumpărare. El își dorește truda, dificultățile și sacrificiul.” – Ibid., p. 502.

b. Ce altceva ar trebui să ne amintim când lucrăm împreună, ca biserică? Romani 12:16, 17; 1 Corinteni 1:10.

Romani 12:16, 17 Aveti aceleasi simtaminte unii fata de altii. Nu umblati dupa lucrurile inalte, ci ramaneti la cele smerite. Sa nu va socotiti singuri intelepti.
17. Nu intoarceti nimanui rau pentru rau. Urmariti ce este bine, inaintea tuturor oamenilor.

1 Corinteni 1:10 Va indemn, fratilor, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, sa aveti toti acelasi fel de vorbire, sa n-aveti dezbinari intre voi, ci sa fiti uniti, in chip desavarsit, intr-un gand si o simtire.

„Puterea poporului lui Dumnezeu stă în unirea lor cu El, prin Unicul Său Fiu, și unirea lor unul cu altul. Nu există două frunze de copac identice; la fel nici toate mințile nu se îndreaptă în aceeași direcție. Dar în timp ce lucrurile stau astfel, poate fi unitate în diversitate.” – Comentarii biblice ale AZS [Comentarii E. G. White], vol. 6, p. 1083.

 

Vineri 28 aprilie
ÎNTREBĂRI DE REVIZUIRE PERSONALĂ

1. Ce înseamnă să urmăm regula de aur?

2. Cum se aplică regula de aur pentru a da solia Evangheliei?

3. Care sunt câteva moduri practice prin care pot să mă lepăd de mine însumi?

4. Cum a descoperit Isus dragostea Sa pentru cei care s-au purtat urât cu El?

5. Când mă gândesc la marele sacrificiu pe care Isus l-a făcut pentru mine, cum pot să îmi arăt dragostea față de El?