Administratori în Zilele din Urmă

Lecția 7. Piramide și scheme financiare

Text de memorizat: „Un om credincios va abunda cu binecuvântări, dar cel ce se grăbește să fie bogat nu va fi nevinovat.” (Proverbele 28:20 – BTF).

„Toate avantajele pe care le dă Dumnezeu sunt mijloace ale Sale, ca să pună ardoare în spirit, zel în eforturi și putere în aducerea la îndeplinire a sfintei Sale voințe.” – Patriarhi și profeți, p. 360 (cap. 31 – Păcatul lui Nadab și Abihu).

Recomandare pentru studiu: Mărturii pentru comunitate, vol. 1, pp. 225, 226 (cap. 44 – Speculații).

Duminică 7 august

1. ÎMBOGĂŢIRE RAPIDĂ

a. Care va fi rezultatul participării la schemele de îmbogățire rapidă? Proverbele 21:5.

Proverbele 21:5: „Planurile omului harnic nu duc decât la belșug, dar cel ce lucrează cu grabă n–ajunge decât la lipsă.”

„Spiritul obținerii de câștiguri și al goanei după îmbogățire, spiritul lumesc ce îi acaparează pe toți, este dureros de contrar credinței și doctrinelor noastre.” – Sfaturi pentru administrarea creștină a vieții, p. 231 (cap. 45 – Goana după bogății).

b. De ce ispravnicul creștin lucrează pentru bogăția sa veșnică în loc să participe la scheme de îmbogățire rapidă? Psalmii 37:7.

Psalmii 37:7: „Taci înaintea Domnului și nădăjduiește în El! Nu te mânia pe cel ce izbutește în umbletele lui, pe omul care își vede împlinirea planurilor lui rele!”

(engl. Nu te neliniști din cauza... celui care prosperă în calea lui, din cauza celui rău care face să se împlinească planuri rele...)

„Satan îi urmărește pe cei care au o fire ciudată, egoistă, lacomă, dintre cei care pretind că au adevărul, și îi va ispiti aruncând prosperitate pe calea lor, oferindu–le bogățiile pământului. El știe că, dacă nu își înving temperamentul natural, ei se vor împletici și vor cădea prin iubirea de mamona, venerând idolul lor. Ținta lui Satan este adeseori atinsă. Dragostea puternică pentru lume învinge și înăbușă adesea dragostea pentru adevăr. Împărățiile lumii le sunt oferite și, cu nerăbdare, ei se aruncă asupra comorilor lor și socotesc că prosperă de minune. Satan triumfă pentru că planul lui a avut succes. Ei au renunțat la iubirea de Dumnezeu pentru iubirea de lume.” – Mărturii pentru comunitate, vol. 1, p. 142 (cap. 25 – Fii plin de râvnă și pocăiește–te).

Luni 8 august

2. BOGĂŢII PRIN MUNCĂ

a. Care este diferența dintre o schemă sau un plan de îmbogățire rapidă și o investiție cuvenită a mijloacelor? Proverbele 28:20; 31:16, 24.

Proverbele 28:20: „Un om credincios este năpădit de binecuvântări, dar cel ce vrea să se îmbogățească repede nu rămâne nepedepsit (engl: nevinovat).”

Proverbele 31:16, 24: „Se gândește la un ogor și–l cumpără; din rodul muncii ei sădește o vie... 24Ea face cămăși și le vinde și dă cingători negustorului.”

„În multe ocazii în care Domnul le–a deschis fraților o cale de întrebuințare a mijloacelor lor pentru înaintarea cauzei Sale, agenții lui Satan le–au înfățișat o modalitate prin care îi asigurau că își vor dubla mijloacele investite. Ei mușcă momeala; banii sunt investiți, iar cauza Evangheliei, și deseori nici ei înșiși, nu primesc niciodată vreun dolar.” — Mărturii pentru comunitate, vol. 5, p. 154 (cap. 13 – Va jefui oare un om pe Dumnezeu?).

„Orice acțiune… care vine să stârnească dorința de a obține îmbogățirea rapidă prin speculă, îndepărtează gândurile oamenilor de la cele mai solemne adevăruri care le–au fost încredințate muritorilor vreodată. Poate că pentru o perioadă posibilitățile sunt încurajatoare, dar sfârșitul este un eșec. Domnul nu aprobă astfel de acțiuni. Dacă este încurajată o astfel de lucrare, mulți – care nu ar fi putut fi îndepărtați în alt mod de la lucrarea de prezentare a adevărurilor solemne ce trebuie oferite oamenilor în această vreme – vor fi atrași spre aceste scheme de speculă.” — Sfaturi pentru administrarea creștină a vieții, p. 234 (cap. 45 – Goana după bogății).

„Munca este o binecuvântare, nu un blestem. Lucrul sârguincios îi păzește pe mulți, tineri sau bătrâni, de cursele celui care ‘găsește stricăciuni de făcut pentru mâinile leneșe’. Nimeni să nu se rușineze de muncă, deoarece munca cinstită este înnobilatoare. În timp ce mâinile sunt angajate în îndeplinirea celor mai obișnuite lucrări, mintea poate fi umplută cu gânduri înalte și sfinte.” – The Youth’s Instructor, 27 februarie, 1902.

b. De ce oamenii sunt adesea tentați să se angajeze în speculații financiare riscante? Proverbele 27:20.

Proverbele 27:20: „După cum Locuința morților și adâncul nu se pot sătura, tot așa nici ochii omului nu se pot sătura.”

„Mi–a fost arătat că este un experiment primejdios pentru poporul nostru să se angajeze în afaceri de speculă. Prin aceasta, ei se așază singuri pe terenul vrăjmașului, expuși unor mari ispite, dezamăgiri, încercări și pierderi. Apoi urmează o neliniște febrilă, o dorință înflăcărată de a obține bani mai repede decât vor permite împrejurările prezente. Anturajul lor este în felul acesta schimbat, în speranța de a face bani mai mulți. Dar, adesea, așteptările lor nu sunt realizate și ei ajung descurajați și dau înapoi, în loc să înainteze… Ei se îndepărtează de Dumnezeu.” — Mărturii pentru comunitate, vol. 4, p. 617 (cap. 61 – Iubirea de lume).

Marți 9 august

3. CUNOSCÂND STRATEGIA VRĂJMAȘULUI

a. Chiar și în epoca foarte dinamică în care trăim, ce ne acordă Dumnezeu în mila Sa – și de ce? Eclesiastul 3:1.

Eclesiastul 3:1: „Toate își au vremea lor și fiecare lucru de sub ceruri își are ceasul lui.”

„Valoarea timpului este inestimabilă. Domnul Hristos a considerat orice moment foarte prețios și așa ar trebui să–l socotim și noi. Viața este prea scurtă spre a fi risipită fără rost. Nu avem decât câteva zile de probă în care să ne pregătim pentru veșnicie. Nu avem nici un timp de pierdut, nici un timp de devotat plăcerilor egoiste, nici un timp pentru a ne lăsa târâți în păcat…

Timpul nostru aparține lui Dumnezeu. Fiecare clipă este a Sa și suntem sub solemna obligație de a o folosi spre slava Sa. Despre nici un talent pe care El ni l–a dat nu ne va cere o mai strictă socoteală ca despre timpul nostru.” — Parabolele Domnului Hristos, p. 342 (cap. 25 – Talanții).

b. Ce factori ar trebui să luăm în considerare atunci când ne planificăm folosirea timpului? Iacov 4:13–15.

Iacov 4:13–15: „Ascultați, acum, voi care ziceți: „Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie și vom câștiga” și nu știți ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viața voastră? Nu sunteți decât un abur, care se arată puțintel și apoi piere. Voi, dimpotrivă, ar trebui să ziceți: „Dacă va vrea Domnul, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru.”

c. Ce trebuie să realizăm în căutarea noastră de înaintare a lucrării lui Dumnezeu? 1 Petru 5:8.

1 Petru 5:8: „Fiți treji și vegheați! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită.”

„Nu avem timp de pierdut. Puterile întunericului lucrează cu intensitate, iar Satan înaintează pe căi ascunse pentru a–i prinde pe cei care dorm, asemenea unui lup care–și înhață prada. Avem acum avertizări pe care le putem da, o lucrare pe care o putem face, însă curând va fi mai dificil de făcut decât ne imaginăm. Dumnezeu să ne ajute să ne păstrăm pe drumul luminii, să lucrăm cu privirea ațintită la Isus, Conducătorul nostru, și cu răbdare și perseverență să continuăm pe acest drum până când victoria va fi obținută.” — The Review and Herald, 12 noiembrie, 1914.

d. Ce ne învață Inspirația despre lupta pe care o avem în fața noastră? Efeseni 6:12; Matei 24:12, 13.

Efeseni 6:12: „Căci noi n–avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești.”

(Efeseni 6:12 engl. KJV: „Căci noi nu luptăm contra cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva puterilor, împotriva conducătorilor (domnitorilor) întunericului acestei lumi, împotriva răutății spirituale din locurile înalte.”)

Matei 24:12, 13: „Și, din pricina înmulțirii fărădelegii, dragostea celor mai mulți se va răci. Dar cine va răbda până la sfârșit va fi mântuit.”

„Cu zel și energie sporite, noi trebuie să ducem mai departe lucrarea lui Dumnezeu, până la încheierea timpului.” — Sfaturi pentru părinți, educatori și elevi, p. 548 (cap. 81 — Lucrarea misionară a elevilor).

Miercuri 10 august

4. FIŢI UTILI

a. În loc să ne angajăm în scheme sau planuri speculative de îmbogățire rapidă, ce ar trebui să facem cu talentele încredințate nouă? Luca 19:13.

Luca 19:13: „A chemat zece din robii săi, le–a dat zece poli și le–a zis: ‘Puneți–i în negoț până mă voi întoarce.’ ”

„Domnul ne îndeamnă pe toți: ‘Puneți–i în negoț până Mă voi întoarce’ [Luca 19:13]. Prin înțelepciunea Sa, ne–a dat îndrumări pentru întrebuințarea darurilor Sale. Talanți ca vorbirea, memoria, influența, averea trebuie să se înmulțească pentru slava lui Dumnezeu și pentru înaintarea împărăției Sale. El va binecuvânta folosirea corectă a darurilor Sale.” – Sfaturi pentru administrarea creștină a vieții, p. 116 (cap. 24 – Talanții noștri).

„Indiferent cât de multe sau de puține ar fi resursele materiale deținute de un individ, acesta să nu uite că îi sunt doar încredințate. El trebuie să–l dea socoteală lui Dumnezeu pentru puterea, capacitățile, timpul, talentele, oportunitățile și mijloacele lui. Aceasta este o lucrare individuală; Dumnezeu ne oferă nouă, pentru ca, oferind altora, noi să devenim asemenea Lui: generoși, mărinimoși, milostivi. Cei care, uitând misiunea sacră ce le–a fost încredințată, caută doar să economisească sau să cheltuiască pentru a–și satisface mândria sau egoismul, poate că vor reuși să–și asigure câștigurile și plăcerile acestei lumi, însă, în ochii lui Dumnezeu, când sunt evaluați în funcție de realizările lor spirituale, ei sunt săraci, nenorociți, ticăloși, orbi și goi.

Când este folosită adecvat, bogăția devine o legătură de aur [ce leagă] prin recunoștință și afecțiune [pe] om de semenii săi, și o legătură puternică ce îl unește cu Răscumpărătorul lui.” — The Review and Herald, 16 mai, 1882.

b. Ce putem învăța din experiența lui Solomon? Eclesiastul 2:10, 11.

Eclesiastul 2:10, 11: „Tot ce mi–au poftit ochii le–am dat; nu mi–am oprit inima de la nicio veselie, ci am lăsat–o să se bucure de toată truda mea, și aceasta mi–a fost partea din toată osteneala mea. Apoi, când m–am uitat cu băgare de seamă la toate lucrările pe care le făcusem cu mâinile mele și la truda cu care le făcusem, am văzut că în toate este numai deșertăciune și goană după vânt și că nu este nimic trainic sub soare.”

„Trebuie să ne îndepărtăm de miile de subiecte care ne atrag atenția. Sunt lucruri care ne consumă timpul și necesită cercetări, dar sfârșesc în nimic. Cele mai înalte preocupări solicită întreaga atenție și energie, care sunt risipite adesea pentru lucruri comparativ nesemnificative.” — Divina Vindecare, p. 456 (cap. 38 – Importanța căutării adevăratei cunoașteri).

„Energia concentrată acum pe lucruri ieftine, pieritoare, ar trebui să fie dedicată lucrării de luminare a lumii. Fiecare energie și putere pe care ne–a oferit–o Dumnezeu să fie folosită în lucrarea care poartă cu ea satisfacția binecuvântată că este pentru timp și pentru veșnicie.” — Manuscript Releases, vol. 6, p. 267.

„Nimeni să nu piardă timp deplângând lipsa mijloacelor vizibile. Aparența exterioară poate fi nepromițătoare, dar puterea și încrederea în Dumnezeu vor dezvolta resurse.” — Profeți și regi, p. 243 (cap. 19 – Un proroc al păcii).

Joi 11 august

5. O MOȘTENIRE CUMPĂRATĂ

a. De ce este atitudinea omului cu grânare, bogat și nesăbuit, un avertisment pentru noi? Luca 12:16–21.

Luca 12:16–21: „Și le–a spus pilda aceasta: „Ţarina unui om bogat rodise mult. Și el se gândea în sine și zicea: ‘Ce voi face? Fiindcă nu mai am loc unde să–mi strâng roadele. Iată, a zis el, ce voi face: îmi voi strica grânarele și voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge toate roadele și toate bunătățile mele și voi zice sufletului meu: «Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește–te, mănâncă, bea și veselește–te!»’ Dar Dumnezeu i–a zis: ‘Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ți se va cere înapoi sufletul, și lucrurile pe care le–ai pregătit ale cui vor fi?’ Tot așa este și cu cel ce își adună comori pentru el și nu se îmbogățește față de Dumnezeu.”

„Există o nefericită reținere a părții lui Dumnezeu de către cei care pretind că fac parte din poporul Său. Mijloacele și eforturile care ar trebui să fie oferite pentru Hristos sunt dedicate satisfacerii eului. Dumnezeu este jefuit de timp, bani și lucrare. Dragostea de sine, mulțumirea de sine, exclud iubirea lui Isus din suflet și de aceea nu există în biserici o râvnă mai mare și o iubire mai fierbinte pentru Cel care ne–a iubit întâi. Atâția își îngăduie conforturi egoiste, în timp ce sufletele pentru care Hristos a murit pier.

Acesta este motivul pentru care Domnul nu poate împărtăși bisericii Sale plinătatea binecuvântării Sale așa cum Își dorește… Binecuvântarea Lui nu poate fi acordată în deplinătate, în timp ce membrii ei sunt atât de corupți cu spiritul și practicile acestei lumi.” — The Signs of the Times, 22 decembrie, 1890.

b. Când luăm în considerare prețul plătit pentru răscumpărarea noastră, ce ar trebui să rămână mai presus de orice în mintea noastră? 1 Corinteni 3:23; 6:20.

1 Corinteni 3:23: „Și voi sunteți ai lui Hristos, iar Hristos este al lui Dumnezeu.”

1 Corinteni 6:20: „Căci ați fost cumpărați cu un preț. Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.”

„Indiferent dacă ne dedicăm sau nu mintea, sufletul și puterea lui Dumnezeu, toate Îi aparțin Lui. Dumnezeu se adresează fiecărei ființe umane, spunând: ‘Am un drept asupra ta. Dă–mi zelul tău, capacitățile tale, energia, mijloacele tale’. El are dreptul să ne ceară aceasta; căci noi suntem ai Lui, răscumpărați din serviciul păcatului prin iubirea Lui nemărginită și prin agonia crucii Calvarului. Sub nicio formă nu trebuie să ne dedicăm puterile propriului interes egoist. Zi de zi, trebuie să înapoiem Domnului ceea ce El ne–a încredințat.” — Ibid., 2 ianuarie, 1901.

Vineri 12 august

ÎNTREBĂRI RECAPITULATIVE PERSONALE

1. Care va fi rezultatul participării noastre la anumite planuri sau scheme de îmbogățire rapidă?

2. Cum ar trebui să ne câștigăm averea?

3. Ce ar trebui să ne stimuleze să lucrăm pentru Hristos?

4. Numiți câteva moduri prin care putem fi administratori mai credincioși ai finanțelor noastre.

5. Ce anume exclude prea des dragostea lui Hristos din inima mea?